Třetina zadlužených Čechů si bere půjčky nezodpovědně

Třetina zadlužených Čechů si bere půjčky nezodpovědně

Česká ekonomika roste a s ní i platy a blahobyt obyvatel. S jídlem však roste chuť a trendem se stává život na dluh. Kdysi důkladně zvážené půjčky vytlačuje nezřízené, často velice riskantní zadlužování. Úvěr lepí úvěr. Třetina dlužících obyvatel České republiky si přitom bere půjčky podle stále riskantnějšího vzorce.

Ačkoli se mnozí z nás ještě pamatují, jak nám naše babičky spořily nesnadno vydělané pětikoruny do porcelánových prasátek, v Česku je nyní trendem se spíše zadlužovat. Šetření není v módě.

Tady se rozbije pračka, lednička, vysavač, pak přestane reagovat mobil a na trhu jsou teď velmi pěkné nové kousky. K práci je potřeba výpočetní technika, a když už na tom sem tam půjde zahrát reálně vyhlížející hra, proč si nějakou tu tisícovku nepřiplatit. A kolega si pořizuje auto, to už také plánuji dost dlouho.

Včera mi navíc volali z banky. Prý by bylo možné čerpat nový úvěr. Dá se z něho smazat ten starý a začít nanovo. Vlastně s čistým štítem. Jde o bezúčelovou půjčku, takže můžeme koupit nový vůz a ještě nám zbyde na modernizaci kuchyně a dovolenou na pláži.

Občas to vypadá, jako by byl konec světa. Jako by za dveřmi číhala další ekonomická krize a my jsme si ještě chvíli chtěli užívat bezstarostného utrácení. Pokud nepůjčí banka, je tu řada nebankovních institucí.

 

Impulzivní chování je v oblasti financí nebezpečné

Údaje zveřejněné Českou bankovní asociací, která si na toto téma nechala vypracovat průzkum, nejsou příliš lichotivé. Vykazují navíc poměrně nebezpečné vzorce.

Chování spotřebitelů je stále impulzivnější. Z roviny, kdy si většina lidí nákup předem promyslela, jsme se dostali do situace, kdy se čím dál častěji rozhodujeme až při samotném nákupu. Tady se nám líbí relativně hezky vyhlížející sleva, jinde nás zkrátka zláká vidina své vytoužené zboží už moci doma rozbalit a těšit se z něj.

Podle průzkumu si lidé nejčastěji půjčují na spotřební elektroniku, dále na bílé zboží. Překvapivě málo klientů si naopak bere půjčky například na studium.

A jak se tedy pozná rizikové chování při půjčování si peněz? Nejvýraznějším ukazatelem je snaha uhradit z nové půjčky pohledávky staršího data. Dobré není ani splácení více půjček najednou. Najdou se i takoví, kdo si půjčují na běžnou spotřebu, nebo dokonce na zábavu.

 

Ochota půjčovat si roste

Podle jiného průzkumu společnosti Cofidis by se přitom v určité situaci neváhalo zadlužit až 83 procent obyvatel.

Nejčastějším důvodem k zadlužení by bylo řešení bytové situace, ať už nákupem nemovitosti, či rekonstrukcí stávajícího bydlení. U mužů se jako velice populární ukázala možnost půjčky na automobil.

Na horních příčkách žebříčku se ale objevilo také řešení zdravotního stavu léčbou nebo operací. Teprve za těmito položkami vidíme investice do nábytku, spotřebičů a elektroniky. Tady se výsledky výzkumu příliš neshodují s výše popsaným aktuálním chováním spotřebitelů, ale také je otázkou, co vše jsme i sami sobě vlastně ochotni přiznat.

Na opačném konci žebříčku se pak objevují položky, u kterých Češi půjčku jako smysluplnou příliš neshledávají. Jde o nákupy dovolených, financování svateb, Vánoc nebo pořizování oblečení.

 

Věřiteli jsou především bankovní instituce

Podle údajů ČNB pomalu roste finanční gramotnost, což zřejmě úzce souvisí také s plošně rostoucí vzdělaností. Podmínky na trhu se však poměrně dynamicky mění a ze škol vycházejí stále nedostatečně připravené generace. Finanční vzdělávání je tedy oblast, která si stále zaslouží velký prostor.

Na sklonku roku 2017 činily spotřebitelské úvěry českých domácností ve splátkových firmách a v bankách více než 250 miliard korun. Většinu v bankách, přibližně pětinu pak u nebankovních společností.









Roman Kostřeva
Autor: Roman Kostřeva

Cesta k úsměvu :


   Abych Vám mohl co nejlépe pomoci, potřebuji vždy porozumět 

Vašemu životu, starostem, radostem i Vašim snům...

Čím více budeme k sobě otevření, tím více úsměvů nám 

  budoucnost přinese...

 

 „Nejušlechtilejším potěšením je radost z porozumění.“ —  Leonardo Da Vinci

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Autopojištění za polovinu..

Chcete informaci, jak jednoduše a bez návštěvy pojišťovny zlevnit Vaše autopojištění o polovinu? Vepište pouze Vás email :

zpracováním osobních údajů